|
|
Japonezii vor sa investeasca in exploatarile miniere, dar nu au primit unda verde de la statul roman
De mai bine de 2 ani,un program extrem de benefic pentru Valea Jiului
nu poate fi pus in practica pentru ca nu a primit "unda verde" din partea
factorilor responsabili, in ciuda faptului ca aplicarea acestuia ar duce si la rentabilizarea "gaurilor negre" ale economiei romanesti, adica a exploatarilor miniere. La mijloc sunt unele interese de grup care franeaza aplicarea acestui proiect.
Intocmit in anul 1998,"Programul integrat Paroseni", cum a fost numit acesta, presupune retehnologizarea minelor Paroseni si Vulcan, a Uzinei de Preparare a Carbunelui Coroiesti, precum si reabilitarea sistemului de termoficare apartinind Termocentralei Paroseni. Guvernul japonez, care a analizat in urma cu 2 ani acest proiect, s-a aratat interesat de o posibila cooperare cu Guvernul Romaniei, iar reprezentantii firmei ITOCHU au fost, tot in 1998, in Valea Jiului pentru a studia posibilitatea reala a punerii acestuia in practica. La vremea respectiva s-a incheiat chiar si un acord de principiu, insa lucrarile nu au fost demarate inca. Pentru realizarea proiectului este nevoie de 190 milioane USD, ceea ce inseamna cea mai mare investitie din ultimii zece ani menita sa dezvolte Valea Jiului.
Conform calculelor, cea mai mare parte a sumelor ar urma sa o "inghita" Termocentrala Paroseni, care pentru reabilitarea sistemului de termoficare ar avea nevoie de circa 162 milioane USD, in timp ce retehnologizarea celor 2 exploatari miniere presupune o investitie de 27 milioane USD. Acesti bani ar urma sa fie folositi pentru punerea in functiune a abatajului frontal de la EM Paroseni, ceea ce ar duce la dublarea productivitatii, si a abatajului de la EM Vulcan, care ar insemna majorarea productiei cu cel putin 31%. Totodata, la Uzina de Preparare Coroiesti ar urma sa fie adusa o noua linie tehnologica, menita de asemenea sa duca la cresterea randamentului uzinei. Toate aceste investitii ar avea un efect deosebit de benefic pentru zona defavorizata a Vaii Jiului.In primul rind intregul sistem de termoficare existent va fi reabilitat si in plus se prevede chiar extinderea acestuia. Intre timp s-a gasit si modalitatea de atragere a fondurilor necesare.
Exim Bank, prin filiara sa din Japonia, este dispusa sa crediteze investitia, dar numai cu garantia statului roman acordata consortiului japonez ITOCHU. De asemenea, Exim Bank mai pune o serie de conditii: autorizarea Companiei Nationale a Huilei de catre Executiv de a achizitiona echipamentul minier necesar dintr-o singura sursa; scutirea de impozit pe profit pentru o perioada de 20 de ani, cit va functiona proiectul in Valea Jiului,precum si diminuarea pretului gigacaloriei de la 9,5 USD la 7 USD. Ministerul Industriilor si Comertului trebuie sa vina cu 90 miliarde lei pentru retehnologizarea unitatilor extractive, ceea ce reprezinta componenta romaneasca a proiectului "Integrat Paroseni". Toate acestea au drept perspectiva realizarea unui holding energetic format din unitatile miniere ale CNH si termocentralele de la Paroseni si Mintia.
In mod surprinzator, conducerile respectivelor termocentrale nu sunt de acord cu acest proiect. Surse oficiale spun ca cei de le Termoelectrica se tem ca nu vor mai inregistra profit in urma conlucrarii directe cu unitatile miniere, pe care le considera doar generatoare de pierderi.
Pe de alta parte, profitul inregistrat de termocentrale poate fi pus pe seama faptului ca materia prima folosita, respectiv huila, este subventionata de Guvern, iar pretul acesteia este mult mai mic decit costurile reale de extractie. In plus, chiar si Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului nu este intru totul de acord cu acest proiect. Reprezentantii LSMVJ au propus retehnologizarea concomitenta a tuturor unitatilor miniere din Valea Jiului, nu doar a celor cuprinse in program. Dan Radu Rusanu,presedintele Exim Bank, apreciaza insa ca acest lucru nu este posibil iin conditiile in care costurile impuse sunt extrem de mari.
Deocamdata proiectul stagneaza, chiar daca mai este nevoie doar de citeva semnaturi pentru derularea lui. Lucrurile trebuie insa grabite pentru ca partea japoneza a anuntat ca daca in 3 luni nu se va lua o decizie in acest sens se va retrage.
©Romania Libera, 29 noiembrie 2000
|
|
|
|
|
|